Du är här:Start > Blogg > Alphakurs

Alphakurs

4 jan

Jag steg in i värmen

Nu har det snart gått ett år sedan mitt infall att, helt spontant och utan egentlig eftertanke, anmäla mig till en Alphakurs i Skillinge Missionshus. Trots den i stunden bristande eftertanken och den oroskänslan som infann sig när jag tryckt "skicka", skulle beslutet visa sig bli ett av de viktigaste jag fattat.

Under ett par år, kanske längre när jag tänker efter, brukade jag det som en del kallar för vardagstro. Jag sökte på nätet efter enskilda bibelberättelser, citat, jag sökte svar på frågor som vad är tro? Jag bad vid svåra tillfällen men fick allt som oftast lite dåligt samvete. Vad gav mig rätt att tala med Gud!? För mig var detta sökande ett sätt att stilla min nyfikenhet och samtidigt få veta lite mer om vad det egentligen kunde innebära att kalla sig troende eller kristen. Dessutom gav det en känsla av hopp vid flera utmaningar som jag ställdes inför.

Idag betyder vardagstro något annat och en del av de frågor och funderingar som jag bar på fann jag svar på genom Alphakursen i samtalen med de fantastiska deltagarna. Alla med sin berättelse och bakgrund.

När jag var på väg till introduktionskvällen för Alphakursen, den där första tisdagskvällen, var jag väldigt nervös. Det brukar jag väldigt sällan bli. Jag funderade hela vägen på frågor jag tänkte skulle dyka upp från de andra. Varför är du här? Vad tror du på? Vad står det på sidan 1098 i Bibeln? För säkerhetsskull kollade jag upp det. Jag läste orden; "Om ni förutsätter att trädet är bra, så är frukten bra, eller att trädet är dåligt, så är frukten dålig. Ty av frukten känner man trädet." från Matt 12:33. Denna korta vers gav mig trots allt ett lugn. Är det inte värre än så här, kloka ord i en form som får mig att tänka efter. Orden hängde kvar och jag steg in i värmen.

Den första kvällen, liksom alla andra inleds med en gemensam måltid. Samtalen avlöste varandra och jag fann en vän att dela lite sporttankar med. Efter måltiden berättade Kalle, vår pastor om Alphakursen och hur den är upplagd. Med sina tio träffar (elva med introduktionen), ett dygn som gruppen tillbringar tillsammans för att få tid till djupare samtal och funderingar. Varje kväll utgår ifrån en föreläsning som formar kvällens tema och underlättar samtalen i de mindre grupperna.

Alphasverige kallar kursen för en introduktion till den kristna tron. Jag skulle mer kalla den för en introduktion till ditt inre liv. Oavsett om du anmäler dig som "redan troende" och vill utveckla din tro eller om du, som jag kommer med fragmentariska bilder och upplevelser, utan någon egentlig kristen eller annan religiös erfarenhet och bakgrund skapar gruppens sammansättning och samtalsmiljön ett underbart tillfälle att lyfta alla frågor och funderingar som funnits i det fördolda sedan religionskunskapen i skolan. Högt och lågt, under Alphan är allt tillåtet. Samtalen varvar personliga erfarenheter med djupa samtal och tolkningar av Bibelns mångfacetterade urval av berättelser, liknelser och historiska händelser.

Kanske är det din tur att göra något oväntat som ska visa sig bli oerhört betydelsefullt. Om det blir betydelsefullt för dig kan inte jag svara på men däremot kan jag lova att en Alphakurs i regi av Skillinge Missionshus blir en väldigt gemytlig och trevlig tid, oavsett.

För mig blev det uppenbart att Alphan och resan som nu pågått i ett år, oavsett mina tidigare föreställningar, har fyllt ett tomrum som jag inte visste fanns. Varmt välkomna till en ny Alphakurs den 2 februari 2016.

Fredric Strömberg

Relaterad information

Av Fredric Strömberg

Kategorier

Alphakurs

27 jan

Känslan av att komma hem

Jag har under många år haft en längtan, känt en saknad av "något". Har anat och i viss mån också känt, att svaret fanns i Gud men inte vetat hur och var jag skulle söka den. Har besökt många kyrkor men inte funnit svar på min längtan. När en kär vän berättade om att hon gått en Alphakurs i Skillinge Missionshus besökte jag en gudstjänst där och fann att HÄR fanns det! Det var i maj månad 2013 och jag skickade direkt ett mail till Kalle (pastor i församlingen) och anmälde mig.

Kursen började i september och vi har träffats 10 tisdagskvällar under hösten. Vi har också varit ett dygn tillsammans på ett vackert pensionat, vilket ingick i kursen.

En kurskväll kan se ut så här; vi kommer till Missionshuset där goda församlingsmedlemmar bjuder oss till bords att njuta en god måltid. Därefter håller någon av våra ledare en kort föreläsning varefter vi tillsammans pratat om innehållet, eller om andra trosfrågor.

Gruppen har utgjort en trygg grund där ingen fråga eller känsla varit "fel". Vi har kunnat prata om våra rädslor och känslor inför tanken att våga ta emot en tro. För oss som gått kursen tilllsammans ser "vägen" olika ut men värme och respekt har präglat våra möten. För mig har alphakursen inneburit en stor förändring. Efter över 20 års sökande har jag tagit emot Gud i mitt liv. Min längtan har funnit ett "hem" i Jesus. Tvivel och förtvivlan har förbytts i stark förtröstan av att jag inte längre är ensam. Jag är innesluten i Guds, Jesus och min församlings kärleksfulla famn.

Januari, 2014 Yvonne Sterlind

Av Yvonne Sterlind

Kategorier

Alphakurs

Om bloggenKalle Spetz

På bloggen låter vi flera skriva och dela sina erfarenheter av att vara med i församlingens gemenskap. Alla som skriver är inte medlemmar i församlingen och alla har inte en kristen övertygelse men de delar församlingens gemenskap av olika anledningar.

Bloggen har även blivit en plats där vi publicerar en del betraktelser som hållits i Missionshuset.

Kommentera gärna men håll en respektfull och god ton. Det är inte detsamma som att du inte får ifrågasätta eller ge uttryck för att du tycker, tänker och tror på ett annat sätt.

Vill du kontakta mig är du välkommen att skriva kalle@skillingemissionshus.se eller ringa tfn 0735-284328.