Du är här:Start > Blogg > Glädjestunder

Glädjestunder

8 dec

Äntligen är nya Missionshuset invigt

Här kan du läsa talet vid invigningen,

Som vi längtat efter den här dagen. En solig november dag för ett år sedan tog vi första spadtaget. Vi gav oss ut på en resa som vi inte anade då hur mycket arbete, tid, engagemang, känslor och ekonomi det skulle kräva. Men inte heller visste vi att det skulle bli så här bra. Så glada och tacksamma vi kan vara idag.

Vi tyckte om Missionshuset som det var. Vi tyckte om känslan, den varma atmosfären. SÅ ofta vi hört människor säga Ä vilken fin lokal. Vi var rädda att förstöra den. Men någonting var vi tvungna att göra. När många talar om att färre går till kyrkan har vi glädjen att vara med i ett sammanhang som växer, övertid kan vi konstatera att fler och fler kommer hit. Under de senaste åren har det funnits ett inre tryck att vi behöver bygga ut, vi ville mer än vad som var möjligt, längtan och drömmarna var större än det som rymdes i vårt Missionshus från 1912.

Vi vill betjäna vår by, vår kommun och Österlen. Vi är övertygade om att vi kommer kunna göra det på ett mycket bättre sätt med våra nya lokaler. Vi har investerat i Österlen. Här finns ett nytt och härligt vardagsrum Ä inte i bemärkelsen "finrummet", utan i vardagsrummet finns plats för hela livet, fest, glädje, mat, gemenskap, samtal, sorg, gråt, tröst och inte minst skrattet. I vardagsrummet samlas människor i alla åldrar för att se och möta varandra.

På övervåningen, som till stora delar är byggd med stöd av medel från Allmänna arvsfonden, finns barn och ungdomsrum. Vi vill att nya missionshuset ska vara en plats där barn och ungdomar trivs. Där de
känner att de får plats och är viktiga. Där de ser och känner att det här har
byggts och möblerats med tanke på mig!

Om du läser om Jesus i Bibeln så kan det hända att du slås av att han tyckte väldigt mycket om middagar. Ofta blev han hembjuden eller bjöd hem sig själv, inte sällan till nya människor. För att få mat på bordet är köket en otroligt viktig plats. Men inte bara för att få fram mat på bordet utan också på grund av allt som sker i ett kök innan och efter måltiden. I vårt nya missionshus finns ett stort och härligt kök. Vad det kan leda till i form av gemenskap och nya verksamheter ska bli spännande att se.

Jag tycker att den goa känslan som vi var rädda att förlora bara har förstärkts i de nya lokalerna. Antagligen för att alla val, så långt det varit möjligt, har gjorts utifrån att här ska människor trivas och tycka om att vara. Här ska kännas varmt och inbjudande. Vi har byggt för att skapa en plats där det ska vara lätt att öppna sitt hjärta.

En sådan här dag är det många vi vill tacka. Jag ser många ansikten framför mig, men jag kommer inte nämna er vid namn. Det är så många som stått axel mot axel med överlåtelsen att utifrån sin kunskap och förmåga få allt färdigt på bästa sätt. Alltifrån er som ordnat med frukostar och luncher, leverantörer av material, alla ni professionella hantverkare och konsulter Ä som också prövats med att stå ut med oss ideella som många gånger mest haft viljan och överlåtelsen, men som kämpat uthålligt. TACK!

Är det något vi människor tycker om att skriva,läsa, sjunga, göra film och teater om så är det kärlek. Behovet av kärlek är enormt. Vi har byggt det här för att vi längtar efter att sprida Guds kärlek på Österlen. Guds kärlek som når djupare och högre, bredare och längre än vi kan förstå. Vi tror inte bygget har varit ett mänskligt verk, utan från första stund har vi lagt det i Guds händer och det vill vi fortsätta att göra.

Innan jag vill be och tacka Gud tillsammans med er så ska vi få lyssna till tre bibelord,

Psaltaren 127 "En vallfartssång av Salomo. Om inte Herren bygger
huset är byggarnas möda förgäves. Om inte Herren vaktar staden är väktarens vaka förgäves. Förgäves stiger ni tidigt upp och går sent till vila, ni som sliter för ert bröd. Men sina vänner ger Herren framgång."

Jesaja 54:2 "Gör mer plats åt ditt tält, spänn ut dina tältdukar, snåla inte, gör linorna längre, slå ner pluggarna stadigt."

Efesierbrevet
3:17Bff "Stå fasta och var stadigt rotade i honom, så att ni tillsammans med alla de heliga förmår fatta bredden och längden och höjden och djupet och lära känna Kristi kärlek som är väldigare än all kunskap, tills hela Guds fullhet uppfyller er. Han som verkar i oss med sin kraft och förmår göra långt mer än vi kan begära eller tänka, hans är härligheten genom kyrkan och genom Kristus Jesus, i alla släktled i evigheters evighet, amen."

Bön

Härmed förklarar jag nya Missionshuset invigt.

Av Kalle Spetz

Pastor & föreståndare

0735-284328
kalle@skillingemissionshus.se

Kategorier

Glädjestunder

Om bloggenKalle Spetz

På bloggen låter vi flera skriva och dela sina erfarenheter av att vara med i församlingens gemenskap. Alla som skriver är inte medlemmar i församlingen och alla har inte en kristen övertygelse men de delar församlingens gemenskap av olika anledningar.

Bloggen har även blivit en plats där vi publicerar en del betraktelser som hållits i Missionshuset.

Kommentera gärna men håll en respektfull och god ton. Det är inte detsamma som att du inte får ifrågasätta eller ge uttryck för att du tycker, tänker och tror på ett annat sätt.

Vill du kontakta mig är du välkommen att skriva kalle@skillingemissionshus.se eller ringa tfn 0735-284328.