Du är här:Start > Media > Betraktelser

Betraktelser

Här delar vi betraktelser som vi hoppas ska ge näring och riktning för färden. 

Att hoppas på Gud. Betraktelse av Bengt Jörnland den 29 mars 2020

”Hoppet står till ett framgångsrikt smittskydd.”

”Vi lever på hoppet att vi ska kunna genomföra våra höstarrangemang.”

Rubriker från svenska tidningar den senaste tiden, som uttryckte hopp kring medicin och idrottsliga evenemang. Vi hoppas på förändringar eller på att någon ska komma till vår undsättning. Hoppet är en avgörande kraft.

Om vi inte längre kan hoppas, slocknar något livsviktigt inom oss. Vi kan bli fråntagna mycket av det vi har, kan förlora delar av vår hälsa, kanske vårt arbete eller annat som gett oss stabilitet. Ändå fortsätter människan att hoppas. Vi önskar så starkt att det ska gå bra. Hoppet är det sista som dör. Frågan är bara vad eller vem vi hoppas på.

Det är klart att många just nu hoppas att de medicinska experterna ska bedöma coronautbrottet klokt. Klart att många av oss hoppas att våra politiker ska fatta genomtänkta beslut så att den ekonomiska krisen inte blir för långvarig. Många hoppas att just de inte ska drabbas av arbetslöshet eller smitta.

Folkhälsomyndigheten eller regering kan göra en del, visst kan de det. Men det är inte tänkt att vi på ett avgörande sätt ska hoppas på expertis eller regering. Det är inte tänkt att vi ska lägga vårt liv i folkhälsomyndighetens händer.

Vi människor är skapade av Gud, vi har vårt ursprung i honom och längtar hela tiden tillbaka till nära relation med vår skapare. Bibeln säger att Gud har skapat vår värld, att han fortfarande håller hela världen i sin hand. Bibeln upprepar gång på gång att Gud råder över himmel och jord, och inbjuder oss att lita på Honom. Vi uppmanas att lägga vårt liv i hans händer.

I Psaltaren står det: Bara hos Gud finner jag ro, från honom kommer mitt hopp... Du är mitt hopp, o Herre min Gud, min trygghet ända från min ungdom.

Människor, för flera tusen år sedan, berättar i psalmerna att de provade att lägga sina liv i Guds händer. De levde med många utmaningar och stor osäkerhet. Det fanns inte livförsäkringar, pensioner eller vaccin att ta till. Men de lärde känna Gud som en klippa att hoppas på mitt i stormen. En annan psalm säger: Hoppas på Herren! Var stark, fatta mod och hoppas på Herren.

På många sätt kan vi vara tacksamma att vi inte levde när dessa texter skrevs. I en tid med nästan obefintlig sjukvård och med så många faror som vi inte ställs inför idag. Vår värld har blivit så mycket bättre sedan dess.

Men samtidigt har människorna bakom dessa texter något viktigt att lära oss. De fick möjlighet att på allvar prova vad det innebar att hoppas på Gud. De hade inga socialförsäkringssystem att lita till. De fick kasta sig i hans famn och upptäckte att Gud tog emot dem. De hoppades på Honom och lärde känna en Gud som de kunde lita på. Deras ord finns för oss att läsa och prova: Bara hos Gud finner jag ro, från honom kommer mitt hopp. För att deras ord ska bli vår erfarenhet behöver vi inte bara lyssna till dem utan också sätta dem i verket. Det kan innebära att jag väntar på Hans ingripande och inte försöker att lösa en situation på egen hand. Eller att jag kommer med all min oro till Gud och ber honom att han ska bära den istället för mig.

I Nya Testamentet står det: Må hoppets Gud fylla er tro med all glädje och frid och ge er ett allt rikare hopp genom den helige Andes kraft.

Den hälsningen får vi ta med oss, så att vi i coronasmittans tid vågar hoppas på Gud.

 

 

 

 • Välkommen till Gå djupare

  Vi i Skillinge Missionshus planerar några dagar, 4-6 oktober, vi själva behöver och längtar efter. Vi bjuder in alla er som känner att ni också vill vara med!!

  Det blir tre dagar av undervisning, samtal, gudstjänst, föreläsning, god mat och vandringar på natursköna Österlen.

  Utifrån det övergripande temat, Gå djupare, vill vi att dagarna ska hjälpa oss att möta och se mer av Gud, oss själva och andra. Det finns mer att upptäcka och med dessa dagar vill vi bjuda in till att stanna upp, lyssna och reflektera. Att ta ut riktning och förundras över Guds omsorg i det liv som är vårt.

  Vi hoppas att du vill göra oss sällskap den 4-6 oktober!!

  Medverkande:

  Tisdag och onsdag, Fredrik Lignell

  Fredrik är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Han arbetar med föreläsningar, retreater och andlig vägledning samt är författare. Under dagarna i Skillinge kommer Fredrik att undervisa och föreläsa utifrån sin nya bok, Är vi inte framme snart? Om väntan, längtan och tålamod.

  Onsdag och torsdag

  Liselotte J Andersson

  Liselotte har i många år rest runt i landet och besökt många kyrkor och sammanhang, som förkunnare och själavårdare i Equmeniakyrkans tjänst. Hon har även ägnat sig åt det skrivna ordet, i olika tidskrifter och hon är författare till ett tiotal böcker och medförfattare i ytterligare några. Idag ägnar sig Liselotte främst åt arbete med retreater och andlig vägledning. Hon är vice föreståndare för ekumeniska kommuniteten, Bjärka Säby och bor dels i Västergötland, dels i Marstrand, Bohuslän, där hon också har sitt ursprung.

  Vid sitt besök i Skillinge kommer Liselotte att undervisa om ”den mogna kärleken”, utifrån Filipperbrevets ord om att växa i den kärlek som är ”rik på insikt och urskiljning.”

  Tisdag-Torsdag

  Bengt Johansson

  Musikern och sångförfattaren Bengt Johansson är ett välkänt namn inom svensk kristenhet. Han har spelat in ett stort antal skivor och skrivit många sånger som sjungs i de flesta kyrkor i Sverige. ”Bara i dig”, ”Helig mark”, ”Du är kärlek” och ”Ropa till Gud” är några av hans lovsånger. Bengt är också bildkonstnär och har även arbetat som pastor. Under dagarna i Skillinge kommer Bengt att undervisa om "Vägen vid sidan om", leda oss i lovsången och i onsdagskvällens mässa, Gå djupare.

  Deltagande och matkostnad:
  Tidig anmälan fram till 15 augusti 1590kr.
  16 augusti - 20 september 1790kr. Lunch, middag och fika ingår under dagarna.

  Anmälan och frågor:
  Välkommen med din anmälan till info@skillingemissionshus.seTfn. 0735-284328

  Boende:
  Ingår inte i avgiften. Det finns många härliga B&B på Österlen i närheten av Skillinge. I Brantevik finns vandrarhemmet STF Brantevik Råkulle Vandrarhem.

  För husbilar finns det uppställningsplats med tillgång till el, toa och dusch i Skillinge hamn.

  Arrangörer:
  Skillinge Missionshus och Studieförbundet Bilda för kyrka och samhälle